România e pe invers

mita

România e pe invers

Da, e pe invers. Tot românul gândeşte la grandoare şi îmbogăţire acum şi pururea. Şi nu e nimic rău în asta. Dar cum acţionează în realitate? La mic şi de azi pe mâine. Cum? Simplu! Din lene, delăsare, incompetenţă sau prostie nu face altceva decât să întreţină şi dezvolte un sistem corupt, putred, clădit pe mită şi fraudă. Să fiu mai explicit. Indiferent dacă ar avea la dispoziţie tot timpul din lume românul mereu n-are timp: să meargă la doctor, să-şi obţină / reînnoiască o autorizaţie, să-şi plătească taxele şi impozitele, să-şi înscrie copilul la şcoală, să-şi facă ITP-ul la maşină, să-şi găsească un loc de muncă, cu alte cuvinte să-şi rezolve problemele personale, familiale şi civice la timp. Şi apare marea problemă: nu am timp. Iar, după cum bine ştim, „time is money”. Şi începe goana pentru rezolvarea acestor probleme existenţiale pe ultima sută de metri. Dar, stai, că la taxe-i coadă, la ITP trebuie programare, la autorizaţii se aşteaptă săptămâni, la şcoală nu mai sunt locuri, la medic îi aglomerat, iar pentru locul de muncă mult visat e concurenţa mare. Ce mă fac? Toate se rezolvă dacă ai prin sacoşă o cafeluţă, un Kentuţ, un whisky şi câteva pliculeţe cu niscaiva bănuţi. Ai văzut domnule, nu e greu. Da, nu e greu pentru că se poate şi-aşa chiar dacă nu e moral sau legal. Dar, în primul rând, nu e NORMAL. E pe INVERS. Însă problemele abia de aici încep. Că toate aceste mici „atenţii” au rămas doar pentru „neiniţiaţi”. „Iniţiaţii” au început să-şi rezolve problemele direct prin schimbul de „servicii”: Îmi faci, îţi fac. Problema cea mai mare a apărut atunci când s-a depăşit pragul neîncrederii. Aceste schimburi de „servicii” nu se mai fac ad-hoc. Nu se mai fac nici măcar pe promisiuni viitoare. Se fac, pur şi simplu, pe ÎNCREDERE. Au început să aibă o încredere extraordinară că sistemul funcţionează pe INVERS încât nu-şi pot închipui că un „serviciu” făcut astăzi nu se va întoarce într-o bună zi. Şi, să fiu clar, când vorbesc de „iniţiaţi” nu vorbesc aici de high-class. E vorba de funcţionarul obişnuit, de medicul, inginerul, juristul, profesorul, muncitorul, paznicul sau oricare altul dintre noi. Asta e de fapt marea problemă a românilor şi-a României.

Nu, românul nu se va dezbăra de aceste proaste obiceiuri doar privind cum unu, doi, trei mari corupţi sunt trimişi după gratii. Românul are în codul genetic înscrisă informaţia că lui nu i se poate întâmpla aşa ceva. Că, ce-a făcut el, doar n-a furat el ţara. N-o fi furat-o, dar, încet, încet, i-a împins, determinat şi susţinut pe toţi cei din anturaj să o facă.

Acum ar trebui să vin cu soluţia salvatoare. Nu am. Adică am, dar nu-i loc în puşcării pentru soluţia respectivă. Şi, totuşi, ar mai putea fi una: pedeapsa pecuniară. Ai dat, păi mai dă şi x10 la stat. Ai primit, păi mai dă şi x10 la stat. S-ar putea ca umblatul la buzunar să-l facă pe român să se gândească de 10 ori înainte de a mai „da” sau „primi”. Oricum, soluţia de mai sus e şi ea una de moment. Soluţia pe termen lung presupune viziune, presupune gândire pe termen lung, presupune planificare şi organizare şi, în primul rând, presupune educaţie în sensul celor precizate. Şi uite-aşa ajungem iarăşi la sistem, ajungem iarăşi la vârful icebergului, ajungem exact la acei unu, doi, trei mari corupţi care, nici în ruptul capului, nu-şi doresc această vindecare. Nu de alta, dar i-ar sărăci şi i-ar şi trimite la răcoare.

PS. Din păcate nu e un pamflet, chiar dacă e de om simplu (sic!).

Reclame

3 gânduri despre „România e pe invers

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s